08-07-2023 Історія 2088

Загадкова історія острова Зміїний

Загадкова історія острова Зміїний

Острів Зміїний, що розташований у Чорному морі, оточений легендами та привертає увагу своєю унікальною історією. Цей захоплюючий куточок належить до природних заповідників і вважається одним із найцікавіших місць для дослідження в Україні. У цій статті ми зануримось у світ острова Зміїний, розкриємо його історичну значимість і розповімо про таємниці та легенди, що оточують це мальовниче місце.

За давньогрецькою легендою, острів Зміїний підняла з глибин морська богиня Фетіда для свого сина Ахілла. Перша згадка про острів з’явилася у писемних джерелах кінця VII ст. до н. е. — там він називався Левка (у перекладі Білий). Острів також згадується в історичних записах Овідія, Страбона та Геродота.

Острів Ахілла

Руїни древнього храму Ахілла. Острів Зміїний

Давні греки називали його "Острів Ахілла", бо там був розташований храм Ахілла і знаходилось поховання самого Ахілла. Сучасні греки називають його "Λευκός" (Білий острів), така сама назва зустрічається і в римлян для цього острова — Alba. Інші назви - "Insula Şerpilor" на румунській, "Yılan Adası" на турецькій, "Фідонісі" на грецькій мовах, зокрема і сучасна назва Зміїний - пов’язані з тим, що на острові водилося багато змій / вужів (що припливали сюди із гирла Дунаю), у тому числі на гілках дерев. Змії жили тут у великій кількості ще у ХІХ сторіччі.

Зміїний мав дуже важливе значення в роки великої грецької колонізації Північного Причорномор’я у VIII-VI cтоліттях до н. е. Сюди заходили їхні кораблі; мореплавці, торговці, військові моряки навідувалися до храму Ахілла-Понтарха, котрий вважався владикою і покровителем Чорного моря, поклонялись Ахіллесу і приносили жертви. Він був одним із численних сакральних елементів культури стародавніх греків.

Руїни древнього храму Ахілла (квадратна споруда) були виявлені й описані 1823 року, а згодом значну кількість будівельних матеріалів із цих руїн використали для будівництва на острові маяка.

Природний заповідник - справжня перлина України

Значимість острова посилилася після того, як він був визнаний природним заповідником у 1968 році. Це рішення дало поштовх до збереження унікального біорізноманіття острова, а також стало фундаментом для проведення наукових досліджень та екологічних проєктів на території Зміїного острова. Сьогодні острів Зміїний є важливим символом природи та культурної спадщини України, який привертає увагу не лише місцевих жителів, а й туристів з усього світу.

Острів Зміїний, Україна. Історія. Малюнок.

Острів Зміїний - справжня перлина серед природних багатств України. Його історія зарахована до національного спадку, а легенди приваблюють мандрівників, дослідників і туристів з усього світу. Водночас острів Зміїний викликає підвищений інтерес серед вчених і природолюбів, оскільки він є унікальним екосистемним комплексом. Відвідуючи цей острів, люди мають можливість не тільки насолодитися його красою та спокоєм, але й поглибити свої знання про природні процеси та зробити свій внесок у збереження цього важливого природного резерву. Острів Зміїний - це місце, де природа та легенди переплітаються, даруючи унікальний досвід кожному, хто має сміливість підкорити цей чарівний куточок планети.


Читати також