06-05-2024 Мистецтво 850

Топові відео про мистецтво. Добірка за тиждень. 06.05.2024

Топові відео про мистецтво. Добірка за тиждень. 06.05.2024

Вероніка Рупенталь зібрала для вас найцікавіші відео про культуру та мистецтво за тиждень. Корисний і розважальний контент для вашого відпочинку. Приємного перегляду!

Сьогодні ми поговоримо про найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу кіно. Ви дізнаєтесь про зйомки Гострих Картузів, поверхня до фантастики Стівена Спілберга, фільм по Шерлоку, дата релізу фінального сезону Дивних Див, виробництво Хронік Нарнії та багато іншого. Всім приємного перегляду! 

Вже скоро у прокат виходить фільм Тараса Томенка «Будинок “Слово”. Нескінчений роман». Чому цей фільм важливий для дерусифікації українців? Як відбувається деколонізація України? Та коли в нас зміниться загалом «міф про Схід»? Про все це у програмі «Культурний інстинкт» Софія Челяк говорила з письменницею і сценаристкою стрічки Любов’ю Якимчук.

Химороди – то дванадцять історій від похмурого минулого до химерного майбутнього. Сповиті чарами Карпати та охоплений чумою 1630-х Мілан, травень 1945-го у Берліні та Шанхай часів індустріального апокаліпсису в недалекому пост-кіберпанк майбутньому. Розорена Тридцятирічною війною Німеччина та потойбічне українське полісся часів Сагайдачного. Володимир Кузнєцов, відомий читачеві передусім як автор лавкрафтіанської космоопери «Закоłот: Невимовні культи» та темного фентезі «Вогневир», тут відкривається як автор історичного горору. Вас чекає жаске переплетення реальних імен, місць та фактів із химерами потойбіччя. Жах цих творів не полягатиме в питанні «А що якби все так і трапилося?» Він ховатиметься в усвідомленні «А що як все трапилося саме так?».

Є тексти, які варто читати всім: незалежно від того, були вони в шкільній програмі чи ні. Український ПЕН-клуб уклав список «100 найкращих творів українською мовою». Він доступний на офіційному сайті ПЕН-клубу. Цього списку вистачить на кілька років осмисленого читання. Про деякі з обов’язкових до прочитання текстів розповідає Ростислав Семків — письменник, літературознавець, перекладач, кандидат філологічних наук, доцент кафедри літературознавства Національного університету «Києво-Могилянська Академія», директор видавництва «Смолоскип».

Відео є записом відкритого інтерв’ю письменниці Оксани Забужко, яке вона дала в Українському Домі 26 квітня 2024 року в рамках фестивалю «Борифест. Натхненні Аллою Горською», що став завершальним етапом масштабної ретроспективної виставки «Алла Горська. Боривітер», яка з великим успіхом проходила в Українському Домі з 14 березня до 28 квітня 2024 року. Темою інтерв’ю було означено феномен руху шістдесятників в Україні, історичний і соціальний контекст того часу й визначну роль у цьому русі мисткині, правозахисниці та громадської діячки Алли Горської.

Кінокритик та режисер Кір та кінокритик Кирило Пищиков в грайливій формі обирають кращого режисера та спілкуються з глядачами. 

Скарлетт Йоханссон - одна з найсексуальніших і високооплачуваних актрис Голлівуду. Скарлетт Йоханссон пробувала себе в різних жанрах і в найрізноманітніших ролях. Наприклад, деякі з найвідоміших і найулюбленіших фільмів зі Скарлетт Йоханссон в головній ролі - Труднощі перекладу, Дівчина з перловою сережкою, Матч-пойнт, Острів, Сенсація, Престиж, Чорна орхідея, Щоденники няні і, звичайно ж, Месники, де Скарлетт Йоханссон зіграла роль Чорної вдови. Як Скарлетт Йоханссон стала знаменитою актрисою? Чому Скарлетт Йоханссон ледь не завершила свою акторську кар'єру? Чому Скарлетт Йоханссон подала до суду на Disney? Чим закінчився судовий процес Скарлетт Йоханссон з Дісней? Це канал Біографер! У нашому сьогоднішньому відео ми розповімо вам повну біографію Скарлетт Йоханссон! Влаштовуйтеся зручніше і дивіться біографію Скарлетт Йоханссон!

«Практики розпізнавання. Виставка “Дефлорація”» — виставка, яка стала результатом першої частини проєкту «Практики розпізнавання», присвяченого переосмисленню ключових українських виставок 1990-х. Протягом періоду з 28 березня до 28 квітня 2024 року простір Лабораторії сучасного мистецтва «Мала Галерея Мистецького арсеналу» виступив майданчиком для поколіннєвого діалогу, у якому кураторська група разом із сучасними мисткинями Олею Єрємєєвою, Євою Кафідовою, Настасією Лелюк і Марією Матяшовою через дослідження архівних матеріалів наближалась до розуміння тогочасної епохи і власної ідентичності. Контекст 90-х, тяжіння до свободи та що «Дефлорація» значить для нас зараз? Відповіді на ці та інші питання дізнаєтесь у відео.

Проєкт «Розмова про Дім» — це цикл розмов про українські регіони та міста, які зараз є тимчасово окупованими Росією. Запоріжжя, Донеччина, Луганщина, Херсонщина, Харківщина та Крим. Частина України, територія й точка на карті для одних, насправді є Домом для інших. Домом, де відбулося зростання й формування, домом, де залишилася родина, місцем спокою й місцем спротиву. Домом, який забрали. І Домом, у який ми всі обов'язково повернемося. Говорила про Дім: Любов Якимчук — поетка, сценаристка, драматургиня. Модерував розмову: Вахтанґ Кебуладзе — філософ, публіцист.


Читати також